link building

Strategii eficiente de link building

Chiar daca nu esti experimentat in acest domeniu, sunt sigur ca ai auzit despre link building si despre implicarea acestuia in strategiile SEO. Link building-ul a fost (si inca este) o parte importanta din aproape orice strategie SEO, dar acest lucru nu inseamna ca orice link are valoare pentru motoarele de cautare, sau ca strategiile de a obtine link-uri au ramas aceleasi de-a lungul timpului.

 

Evolutia link building-ului

Link building-ul a suferit schimbari majore inca de la inceputuri, cred eu, spre bine.

Link building ca si strategie a aparut pe la sfarsitul anilor 90, odata cu aparitia motorului de cautare Google. In primii ani ai SEO, link building-ul a fost un stalp de rezistenta si era considerat cea mai importanta tactica de a propulsa un site in pozitionarile unui motor de cautare.

Practica link building-ului a luat-o in scurt timp la vale deoarece nu existau reglementari in acest sens si algoritmii motoarelor de cautare nu erau inca indeajuns de dezvoltati pentru a ii penaliza pe cei care profitau de aceasta tactica intr-un mod daunator.

La inceputurile SEO, cantitatea linkurilor conta, si nu calitatea. “Link building-ul” de atunci consta in spamarea in masa si cumpararea de link-uri, inscrierea in directoare, crearea de link-uri proaste, de comentarii pe site-uri si bloguri folosind procese automatizate de link bait. La timpul respectiv, acestea erau tactici acceptate de SEO, deoarece nimeni nu spunea ca acestea sunt total gresite.

Odata cu trecerea anilor, Google a dezvoltat algoritmi avansati pentru a oferi utilizatorilor de internet o experienta cat mai buna a cautarilor. Acesti algoritmi au venit cu penalizari drastice pentru cei din domeniul SEO, si pentru webmasterii care continuau sa foloseasca metode invechite si lipsite de etica in procesul de link building.

Doua dintre cele mai importante modificari in algoritmii Google impotriva abuzului de link building au fost denumite Panda si Penguin, care au aparut in 2011, respectiv 2012 si au continuat sa primeasca actualizari regulate. Unul a penalizat site-urile cu un continut de proasta calitate, iar celalat a avut ca tinta site-urile care aveau ca si tactica de link building spamarea.

evolutia link building-ului

Ce sa NU faci in strategia de link building

Sa incepem prin a identifica strategiile de link building care ar putea sa iti cauzeze probleme fie cu alte site-uri sau mai rau, cu Google-ul. Daca tu sau compania care se ocupa cu SEO pentru site-ul tau foloseste tacticile de mai jos, ar trebui sa iti reevaluezi strategiile (inainte sa te forteze Google-ul sa faci acest lucru).

Comentariile de tip SPAM pe bloguri sau forumuri

In trecut, comentariile pe bloguri si forumuri erau o activitate obisnuita in strategiile de link-building. Adevarul, insa, este ca majoritatea blogurilor si forumurilor nu ofera aproape nici o valoare a link-ului. Din acest motiv, crearea link-urilor folosind aceasta metoda nu te va ajuta in nici un mod in propulsarea site-ului in motoarele de cautare.

Nu spun ca este de evitat comentarea pe bloguri sau forumuri. Trebuie doar sa o faci cu scopul de a transmite informatii utile si valoroase persoanelor care are putea sa iti devina clienti.

Inscrierea in directoare – un mare NU!

Daca odata acesta era principala metoda de a obtine linkuri, acum a devenit un cosmar pentru webmasteri. Directoarele nu ofera linkuri de valoare, asa cum se credea pe atunci. Companiile care adauga in mod constant linkuri in directoarele web sunt adesea vazute ca folosind tactici de spam, care atrag atentia motoarelor de cautare intr-un mod negativ si implicit aduc si penalizari.

Exista foarte putine directoare relevante. Daca intr-adevar gasesti unul, fii precaut in modul in care il folosesti – e un principiu foarte simplu, de care a devenit constient si Google: nici un abuz nu este benefic!

Continut de proasta calitate de tip Guest Post si Article Submissions

Producerea continutului de proasta calitate pentru a reduce din timp si distribuirea acestuia in masa pe cat mai multe site-uri de tip Article Submission sunt sunt considerate tactici negative de ceva timp, lucru care dauneaza oricarui site.

Update-urile Google au avut ca tinta devalorizarea acestui tip de continut de proasta calitate, care nu ofera nici un beneficiu utilizatorilor. Fie ca apare pe un site, o postare de blog sau intr-un articol transmis unui site, continutul de proasta calitate nu va ajunge niciodata in topul cautarilor.

Link-urile de tip infografic

Specialistii SEO au incercat metode variate de a furisa linkuri in diferite modalitati. Una dintre cele mai creative a fost aceea de a introduce un link incorporat intr-un infografic. Atunci cand cineva copia infograficul, copia si linkul in acelasi timp. Widget-urile erau folosite in acest mod, fapt care nu este apreciat.

Link-urile platite

Cel mai mare si evident “NU” il spunem achizitionarii de link-uri. Nu are trebui sa platesti niciodata pentru un link. Acestea sunt metode vechi, “black hat” de link building care in trecut erau foarte folosite, insa care acum doar aducatoare de probleme.

Strategii eficiente de link building

Link building-ul este inca o metoda importanta de a creste valoarea SEO a site-ului tau si de a imbunatati pozitionarile in motoarele de cautare. In partea opusa metodelor lipsite de etica, care iti pot aduce probleme, aceste strategii eficiente de link building pot ajuta sa iti maresti prezenta brand-ului in mediul online, sa obtii mai multi vizitatori si, de asemenea, sa obtii mai multe conversii.

Nu este vorba despre “construirea” link-urilor, ci mai mult despre castigarea acestora. Aceste linkuri ar trebui sa vina in mod natural, din dorinta de a oferi si ajuta clientii si utilizatorii site-ului tau prin furnizarea de continut plin de informatii relevante si prin stabilirea relatiilor sincere si autentice cu persoanele din mediul online.

Content Marketing

Obtinerea de linkuri valoroase incepe cu un continut de calitate care ofera valoare potentialilor clienti. In timp ce continutul slab structurat si special destinat obtinerii de linkuri va aduce penalizari site-ului, continutul de calitate pe care oamenii vor sa-l citeasca ii va incuraja pe acestia in mod natural sa-l distribuie, sa-l impartaseasca cu ceilalti, obtinand link-uri de calitate.

Acest lucru, nu este de ajuns insa daca este facut o singura data. Trebuie sa produci continut de calitate intr-un mod consistent, regulat, iar acest lucru va face ca tot mai multi oameni sa devina interesati, imbunatatindu-ti autoritatea brand-ului in mediul online.

Motivul din spatele crearii de continut trebuie sa fie furnizarea de informatii folositoare, si nu acela de a obtine link-uri.

Scrie articole de calitate pentru site-uri relevante nisei

Scrie un articol de calitate si contacteaza alti bloggeri din aceeasi industrie cu a companiei tale, cu scopul de a-ti publica articolul. Cand intrebi, este important sa mentionezi faptul ca articolul respectiv va oferi valoare blogului respectiv.

Acest lucru trebuie sa fie mai mult decat incercarea de a obtine un link de la site-ul lor, si anume trebuie sa reprezinte intentia de a crea o relatie cu bloggerul respectiv. In timp ce te obisnuiesti cu astfel de relatii cu bloggerii, vei putea sa oferi tot mai mult continut de calitate, iar acestia vor dori sa publice tot mai multe lucruri de la tine in viitor.

Link building competitiv

Daca nu ai nici o idee de unde poti obtine un link sau publica un articol, analizeaza backlink-urile competitorilor tai si incearca sa obtii si tu un link de acolo, daca esti cu adevarat sigur ca sursa link-ului este de calitate si va oferi autoritate site-ului tau.

Interactioneaza in comunitati

Pe langa scrierea continutului de calitate, exista si alte cai prin care poti furniza informatii valoroase.

Internetul este plin de retele sociale, forumuri, bloguri si comunitati online destinate oricarei industrii. Gasesti acele comunitati specifice nisei tale si contribuie prin a da glas expertizei tale in domeniu.

De retinut ca motivul pentru care trebuie sa activezi in aceste platforme este de a impartasi informatii utile, si nu de a obtine linkuri.

Incurajeaza interactiunile si distribuirile

Scrie continut de calitate care nu va fi doar citit de utilizatori, ci si distribuit si comentat pe caile retelelor sociale.

Distribuie continut pe canalele sociale ale companiei tale, dar si pe alte platforme online. Fii creativ si modeleaza-ti continutul in diferite formaturi cum ar fi videoclipuri, prezentari, etc.

Link building-ul este inca o parte importanta a strategiei SEO pentru compania ta. Insa in loc de a depune eforturi spre obtinerea a cat mai multe linkuri, concentreaza-te spre crearea relatiilor si distribuirea continutului de calitate.

Reconstruirea link-urilor

O metoda foarte eficienta de link building, de asemenea si extrem de relevanta, este repararea linkurilor stricate in site-urile de la care ai dori sa obtii un link.

Un prim pas este sa cauti broken link-uri in site-urile care prezinta interes pentru afacerea ta. Dupa ce ai gasit linkuri care duc catre pagini care nu mai exista, contacteaza proprietarul site-ului si sugereaza-i ca poti inlocui acea pagina cu un continut de calitate care ofera valoare audientei sale.

Daca ceea ce ii lipseste companiei tale este o strategie de link building, sau esti blocat in strategii de mult uitate, trebuie sa realizezi ca pierzi foarte mult din autoritatea pe care motoarele de cautare o pot aduce brandului tau. Cele mai bune strategii de link building necesita o investitie mai mare de timp si efort, fiind bazate pe stabilirea relatiilor si furnizarea continutului de calitate, nu in obtinerea a cat mai multor link-uri cu putinta.

Acum, mai mult ca niciodata, calitatea este mai importanta decat cantitatea in orice strategie de link building.

Lasă un răspuns